Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, susține că pandemia de coronavirus nu va fi oprită cu dosare penale și restricții, fiind de părere că testarea în masă trebuie demarată rapid, mai ales că în mai puțin de o lună au loc alegerile parlamentare.
Tudor Ciuhodaru oferă exemplul Slovaciei, care duminică testează pentru a doua oară întreaga populație a țării. Totodată, cunoscutul medic este dezamăgit că România nu adoptă strategia altor țări europene, care au reușit să țină sub control pandemia. Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6.752 cazuri noi de coronavirus, dar și 86 de decese.
“Evident că nu sunt suficiente măsurile. Nu s-a rezolvat nicio pandemie cu bâta şi dosare penale şi doar cu restricţii. Populaţia a respectat cât a putut de mult aceste reguli sanitare. Strategia actuală e greşită şi eşuată. Uitaţi-vă la câte cazuri avem la ATI. Şi gândiţi-vă că mai bine şi partea cu alegerile. Fac şi eu o sugestie. Dacă tot facem alegeri pentru că aşa vrem şi o să ne trezim cu nişte lucruri de neimaginat, poate luăm exemplul Slovaciei, care astăzi testează pentru a doua oară întreaga populaţie a ţării.
Poate trecem şi noi la strategia pe care o tot propun şi nu o aude nimeni. Să facem şi noi acea testare extinsă gratuită cu toţi cetăţenii români care se prezintă la alegeri. Mă întrebaţi de unde se ia COVID. Sunt calcule foarte clare, dacă am identificat 3 din 4 pacienţi cu coronavirus, nu am mai avea această creştere exponenţială. Dar nu ai cum dacă testezi puţin şi prost. Noi nu facem ce fac alte ţări europene”, a afirmat Tudor Ciuhodaru la România TV.
La rândul lui, Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din București, trage un semnal de alarmă și îi sfătuiește pe români să se protejeze, în primul rând, de rude și apropiați.
“Dacă nu luăm în calcul ziua de duminică, în sensul că se raportează mai puţine cazuri, dar la ce se întâmplă în aceste zile şi duminica sunt cazuri multe. Faptul că şi azi avem multe cazuri e un semnal de alarmă în mod clar. Virusul se ia de peste tot, dar sigur că sunt unele activităţi unde se ia mai uşor. Cel mai mult ar trebui să ne fie teamă de persoanele pe care le cunoaştem”, a declarat cunosctul medic.